دعايي که سرنوشت را تغيير خواهد داد
گفتاري از آيتالله شيخ مجتبي تهراني
مي¬دانم بسيار شنيدهاي که قدر را بايد قدر دانست، قدر آدمي را قدر مي¬سازد، قدر است که قدرشناسمان ميکند و در قدر، توان تغيير تقدير است.
تمامي اينها، معرفت ناب شيعي است؛ اما نميشود بزرگي چنين توصيفاتي از شبي کند و راه رسيدن به اين عظمتها را نگويد؛ زيرا اين مکتب، مکتب نور و حکمت است؛ مکتب آل الله است و من سالها دنبال اين بودم که دريابم راه رسيدن به اين معارف چيست و آن را تنها در کلام تربيت شدگان همين مکتب يافتم.
شب قدر؛ قلب رمضان
در بين ايام و ليالي ماه مبارک رمضان، شبهاي قدر، از نظر اجابت دعا، مورد تأکيد خاص قرار گرفتهاند؛ حتّي در روايتي امام صادق عليهالسلام فرمود: «قَلْبُ شَهْرِ رَمَضَانَ لَيْلَةُ الْقَدْرِ»1؛ يعني آن شبي که از نظر آثار در پذيرش درخواستهاي عبد توسط ربّ، برجستهترينِ شبهاست، شب قدر است.
در شب قدر، چگونه دعا کنيم؟
شخصي به خدمت امام صادق عليهالسلام و ميگويد: آقا! من دعا ميکنم؛ ولي دعاهايم به اجابت نميرسد؛ چه کار کنم؟ حضرت ميفرمايد: تو بايد از جهت دعا وارد شوي و دعا کني. تو راه دعا را گم کردهاي. اگر از خدا تقاضا کني، امّا از همان راه دعا، اگرچه گناهکار هم باشي، جوابت را به تو ميدهد.
بعد حضرت به او دستورالعمل ميدهد؛ ابتدا مسئله حمد و ثناي الهي را مطرح ميفرمايد که خودش بحث جداگانه دارد و بعد اين جمله را دارد: «ثُمَّ تَعْتَرِفُ بِذُنُوبِكَ ذَنْبٍ ذَنْبٍ»؛ يعني پيش خدا که رفتي، به يکايک گناهانت اعتراف کن و بگو بد کردم. و هر مقدار که يادت ميآيد چه کردي را اقرار کن و بعد ميفرمايد: آن چيزهايي را که بر تو پوشيده است، اجمالاً اعتراف کن و بعد آن جا عذرخواهي کن و بگو حالا از ما چشمپوشي کن.
در مرحله بعد، بايد در دلت تصميم بگيري که ديگر گناه نکني؛ عذرخواهي کن و پوزش بطلب و بعد هم در دلت - نه زبانت - واقعاً بنا بگذار که ديگر اين کارها را نکني. پوزش هم که ميطلبي، با حالت پشيماني و صدق نيت و با خوف و رجا باشد.
مرحله نهايي، اين است که طلب مغفرت را با اين دعا تکميل کني و بعد به سراغ ساير خواستههايت بروي و آن اين که از خدا کمک بخواه که مطيع او شوي!
حضرت ميفرمايد: حالا که ميخواهي با خدا حرف بزني، بگو خدايا! من معذرت ميخواهم از گناهانم؛ من از تو ميخواهم که از من بگذري و توبهام را بپذيري و امّا تنها خواستهات اين نباشد و از خدا فقط نخواه که از گناهانت بگذرد؛ بلکه در دعاهايي که اين شبها ميکنيد، از خدا بخواهيد که خدا کمکتان کند که سال آينده مطيع خدا باشيد.
درباره طلب مغفرت، نبايد تصور شود که امري سخت است؛ نه، بلکه فقط يک توجه کافي است!
آنوقت مطمئن باش که او هم ميگذرد. من يقين دارم و اصلاً اعتقادم اين است که آنهايي که امشب «يک توجه» به خدا کردهاند، همه آنها آمرزيده هستند و با همين يک توجه که «خدايا ما بد کرديم»، همه چيز تمام ميشود و او هم کار را تمام ميکند. پس اوّل، معذرتخواهي کن؛ بعد هم طلب کمک کن که سال آينده ديگر من اينطور عمل نکنم و بگو خدايا! تو خودت دستم را بگير. اين روش دعا کردن را به ما ياد دادهاند.
بنابراين، در بهترين ايام و بهترين موقعيتها که دعا به اجابت ميرسد، آن هم در حالي که خودش مرا دعوت کرده و گفته است بيا و من هم آمدهام و سرافکنده هم هستم، اعتراف هم ميکنم به اين که من بد کردهام، تصميم ميگيرم که ديگر بد نکنم. اينها همه مقدمه اين است که بتوانم از خدا درخواست کنم.
اينجاست که خطاب ميرسد حالا چه ميخواهي و درخواستت چيست؟