غفلت ودرمان آن درکلام امام علی (علیه السلام)
- یکی از عوامل ضعف مشارکت انسان ها غفلت وبی توجه ای است انسان غافل هیچ توجه ای پیرامون خود نداردوفعالیت در اجتماع را امری ضروری نمی پندارد .حضرت علی علیه السلام در نکوهش آن طیف از کوفیانی که گرفتار غفلت شده بودند واز امور اجتماع غافل بودندمی فرمایند :” چرا شما را پیکرهای بی روح و روح های بدون جسد می نگرم! چرا شما را عبادت کنندگان بدون صلاحیت وبازرگانانی بدون سود و تجارت و بیدارانی خفته و حاضرانی غایب از صحنه وبینندگانی نابینا ووشنوندگانی کر وسخن گویانی لال مشاهده می کنم."(نهج البلاغه ، خطبه 108)
آن حضرت برای درمان غفلت زدگی فرمودند : ” هر کس باید از کار خویش بهره گیرد و انسان بینا کسی است که به درستی شنید واندیشه کرد ، پس به درستی نگریست و آگاه شد واز عبرت ها پند گرفت. پس راه روشنی پیمود واز افتادن در پرتگاه ها و گم شدن در کوره راه ها دوری کرد. به یاد قبر باش که گذرگاه تو به سوی عالم آخرت است.همام گونه که به دیگران پاداش دادی به تو پاداش می دهند وان گونه که کاشتی ، درو می کنی. ان چه امروز پیش فرستادی فردا به تو پاداش می دهند، پس برای خود در سرای آخرت جایی آماده کن و چیزی پیش فرست. ای شنونده ! هشدار ، هشدار ، ای غفلت زده ! بکوش ، بکوش."(نهج البلاغه ، خطبه 153)
” آیا شما در جای گذشتگان خود به سر نمی برید که عمرشان از شما طولانی تر و آثارشان با دوام تر و آرزوهایشان درازتر وافرادشان بیش تر و لشکریانشان انبوه تر بودند 1؟ دنیا را چگونه پرستیدند و آن را چگونه بر خود برگزیدند و سپس از آن رخت بر بستند و رفتند ؛ بی توشه ای که آنان را برای رسیدن به منزلگاه کفایت کند و بی مرکبی که آنان را به منزلشان رساند. آیا شنیده اید که دنیا خود را فدای آنان کرده باشد ، یا به گونه ای یاریشان داده باشد و یا با آنان به نیکی به سر برده باشد ؟1 نه ، هرگز !بلکه سختی و مشکلات دنیا خوارشان کرد وبینی آنان را به خاک مالید ولگد مال کرد و گردش روزگار را بر ضد آن ها بر انگیخت."(نهج البلاغه ، خطبه 111)